Friday, May 23, 2008

Batu Puteh hak Singapura

Sumber Berita Harian Online 24/5/08
Khirul Bahri Basaruddin

THE HAQUE: Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) semalam memutuskan Singapura mempunyai hak ke atas Pulau Batu Puteh, manakala Batuan Tengah yang terletak tidak sampai satu kilometer dari pulau itu milik Malaysia.

Bagaimanapun, ICJ memutuskan hak milik Tubir Selatan, kira-kira empat kilometer dari Pulau Batu Puteh, akan ditentukan mengikut persempadanan perairan negara yang menguasainya.

Penghakiman setebal 81 halaman itu yang dibacakan oleh Naib Presiden ICJ, Hakim Awn Shawkat Al-Khasawneh, selama kira-kira sejam 45 minit mulai 10 pagi itu, (4 petang waktu Malaysia), menamatkan pertikaian lebih 28 tahun oleh kedua-dua negara ke atas muka bumi itu.

Dalam keputusan berhubung Pulau Batu Puteh yang dikenali di Singapura sebagai Pedra Blanca, 12 hakim memihak kepada Singapura manakala empat Malaysia, Batuan Tengah (15-1). Bagi Tubir Selatan ICJ mengundi 15-1, ia hak negara yang memiliki perairannya.

Mereka mengiktiraf tuntutan Kesultanan Johor terhadap hak kedaulatan ke atas Pulau Batu Puteh serta dua lagi, tetapi mengambil kira bahawa lebih 100 tahun Malaysia tidak berbuat apa-apa untuk menunjukkan haknya ke atas pulau itu.

Selain itu, surat Penolong Setiausaha kerajaan Johor pada 1953 kepada Singapura yang tidak menuntut hak milik ke atas Pulau Batu Puteh, dianggap mahkamah sebagai pengakuan penyerahan kedaulatan pulau berkenaan kepada republik itu.

Keputusan ICJ yang juga badan perundangan tertinggi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) itu, adalah muktamad dan mengikat kedua-dua negara serta tidak boleh dirayu lagi. Keputusan itu disiarkan secara langsung oleh RTM1.

Menteri Luar, Datuk Seri Dr Rais Yatim yang mengetuai rombongan Malaysia mendengar penghakiman itu, menyifatkan keputusan berkenaan sebagai menang-menang kerana Singapura tidak memperoleh semua yang dituntut, sebaliknya Malaysia diberi hak kedaulatan ke atas Batuan Tengah.

Sehubungan itu, katanya, Jawatankuasa Teknikal yang dibentuk kedua-dua negara bagi mengkaji hasil keputusan itu akan memulakan segera mesyuarat untuk mencari kaedah penyelesaian kedudukan Tubir Selatan, yang tidak diputuskan pemiliknya dalam penghakiman berkenaan.

ICJ mula membicarakan tuntutan terhadap Pulau Batu Puteh pada 6 November 2007. Dokumen ratifikasi perjanjian khas untuk memeterai persetujuan kedua-dua negara membawa dan menerima sebarang keputusan ICJ berhubung kedaulatan Pulau Batu Puteh, Batuan Tengah dan Tubir Selatan itu ditandatangani Malaysia dan Singapura pada 6 Februari 2003 ketika Tun Dr Mahathir Mohamad menjadi Perdana Menteri.

Ini kali kedua ICJ membuat keputusan berhubung tuntutan wilayah bertindih membabitkan Malaysia. Pada Disember 2002, ICJ memutuskan Malaysia mempunyai hak kedaulatan terhadap Pulau Sipadan dan Pulau Ligitan di pantai Sabah, yang turut dituntut Indonesia.

Dalam menolak tuntutan Singapura ke atas Batuan Tengah, Awn Shawkat berkata, 15 hakim mendapati hak milik asal Batuan Tengah perlu dikekal kepada Malaysia sebagai pengganti Kesultanan Johor.

Beliau berkata, mahkamah tidak menerima tuntutan Singapura berhubung negara yang memiliki kedaulatan ke atas Pulau Batu Puteh, sekali gus mempunyai hak yang sama ke atas Batuan Tengah dan Tubir Selatan.

Berhubung Pulau Batu Puteh, mahkamah menerima hujah Malaysia bahawa Kesultanan Johor mempunyai hak kedaulatan ke atas pulau berkenaan bermula sebelum 1800 hingga 1840 dan melalui surat pegawai kanan kerajaan Johor hak itu diserahkan kepada kerajaan British Singapura pada 1953.

"Mahkamah memutuskan Kesultanan Johor mempunyai hak milik asal ke atas Pulau Batu Puteh dan hak itu disokong serta disahkan melalui tindakan Sultan Johor mengambil tindakan ke atas Orang Laut yang tinggal di kepulauan di Selat Singapura termasuk Pulau Batu Puteh serta menjadi kawasan marin itu tempat penginapan mereka," katanya.

Katanya, hak kedaulatan pulau berkenaan terus berada di bawah Kesultanan Johor melalui perjanjian British-Belanda 1824, Triti Crawfurd 1824 dan apabila Sultan Johor bersetuju menyerahkan Singapura kepada Syarikat Hindia Timur (EIC).

Mengenai kedudukan perundangan ke atas pulau itu selepas 1840, Awn Shawkat berkata, mahkamah menimbang fakta yang berkaitan, terutama mengenai kegiatan atau tindakan yang dilakukan oleh pihak terbabit dalam tempoh itu.

"Kami meneliti kejadian yang berlaku dalam tempoh itu seperti proses pembinaan rumah api dan kegiatan yang berlaku pada 1852-1952, iaitu pengenalan peraturan mengenai rumah api serta sistem lampu selat, perkembangan perlembagaan Malaysia dan Singapura serta peraturan perikanan Johor pada 1860 tetapi semuanya tidak dapat membantu memuktamadkan kes di depan mahkamah ini.

“Bagaimanapun, mahkamah mengambil kira surat Penolong Setiausaha Kerajaan Johor dan mentafsirkan sebagai satu yang amat penting untuk menentukan persefahaman perkembangan kedua-dua pihak berhubung kedaulatan Pulau Batu Puteh.

“Justeru mahkamah mendapati surat jawapan Johor itu menunjukkan sejak 1953 lagi negeri itu sedar ia tidak lagi mempunyai hak kedaulatan ke atas pulau berkenaan," katanya.

Awn Shawkat berkata, mahkamah akhirnya meneliti tindakan atau kegiatan yang dilakukan kedua-dua pihak selepas 1953 dan membuat kesimpulan tindakan tertentu seperti penyiasatan Singapura berhubung kapal karam dalam perairannya, permohonan kebenaran pegawai Malaysia membuat kerja ukur di perairan pulau itu, sebagai tindak-tanduk melaksanakan hak kedaulatan.

Selain itu, katanya, mahkamah menimbang tindakan pihak lain yang menyokong tuntutan Singapura seperti tindakan Malaysia mendiamkan diri apabila Singapura mengibarkan bendera di Pulau Batu Puteh, pemasangan alat komunikasi tentera pada 1977, cadangan kerja penambakan laut, penerbitan tertentu serta peta.

Berdasarkan fakta itu, katanya, mahkamah memutuskan bahawa Singapura sudah mempunyai hak kedaulatan ke atas Pulau Batu Puteh sejak 1980, iaitu tarikh pertikaian kes itu bermula.

----------------------------------

Ulasan terpilih: padi-malaysia
22/5/08
22 May, 2008
Singapore Kiasu

Hari ini dalam sejarah pada pukul empat petang akan disiarkan secara langsung keputusan International Court of Justice dari The Haque (ntah mana tu) tentang isu tuntutan bertindih antara Malaysia dengan Singapura terhadap beberapa pulau yang duk dekat dengan Johor tetapi jauh dari Singapura. (Ntah apa nama pulau-pulau tu tetapi yang wa ingat peta tu la.. tak dekat pon dengan Singa-pura-pura tu. Pulau dia konon).

Yang saya tahu dan terbaca ialah asalnya Pulau itu Johor punya, tetapi zaman British dulu Singapura minta izin untuk letak Rumah Berapi sana kerana takut kapal-kapai tengah lalu tak nampak Singapura lalu terlanggar dia atau terlanding kat Pulau Batam atau Pulau Bintan yang jauh lagi besar dari Singapura.

Kini Singapura mempunyai penduduk yang majoriti bangsa saya yakni Cina. Satu penyakit Cina ini (mengutuk bangsa sendiri tak apa, jangan kutuk bangsa orang lain. Tak baik) ialah mereka akan ada satu jenis sikap 'kiasu' atau dalam bahasa hokkien bermakna 'takut kalah'.

Itu tak apa. Asal jangan 'kiasi' - takut mati. Kiasu itu amat masyur dilabelkan ke atas orang Singapura mungkin kerana mereka itu ramai tetapi terperuk dalam satu pulau kecil lalu mesti bersaing hebat demi untuk survival mereka. Lebih-lebih lagi kerajaan mereka lagi diktator daripada kita. Cubalah kutuk Lee Kuan Yew sikit kat sana. Tak sampai Pulau lain kannn.

Pernah sekali (saya jarang pergi sana) selepas berbelas tahun pada awal 2000an saya mengunjungi sekejap sehari balik dan kat stesen MRT (macam LRT la tu cuma lebih sikit) saya perhati seorang nyonya tua mau masuk ke dalam gerabak koc MRT tetapi ditolak-tolak sehingga terkeluar oleh orang-orang lain dengan kasarnya. Sungguh kesian dan menjerit-jeritnya marah terhadap yang sama bangsa dan kerakyatan dengannya. Padahal koc gerabak sampai setiap 10 minit atau lebih kurang. Jika kat Malaysia dah mula dah perangai tu berleluasan tetapi tidak sampai tahap menolak seorang nyonya keluar dari koc.

Kat Indonesia saya perhati Cina apabila jadi minoriti hanya 5% cukup baik dan sopan. Sebiji teloh percakapan macam orang tempatan Indon dengan bisa dan gambangnya. Cukup tiada terasa perbezaan ras atau warna kulit dan budaya bangsa. Begitu juga di Kelantan. Murtad habis tulisan dan bahasa Cinanya.

Kat pantai barat Malaysia, Cina yang tidak terlalu minoriti, kiasu mereka adalah mengikut nisbah penduduk. Kiasunya 30% sahaja.

Jadi saya rasa yang Allah memang berkati tanahair kita dengan nisbah penduduk yang memang sempurna. Melayu 60%, Cina 30%, India 8%. (maaf jika silap nisbah poin poin decimalnya). Cukup cantik dan seimbang kerana Melayu itu ramai-ramai dengan perangai releks steady dan slow tetapi biar selamat amat penting bagi kesejahteraan dan kestabilan negara. Yang Cina pula dengan berkejar macam lipas kudong sini sana menguntungkan sumbangan tabung cukai negara tetapi tidak sampai terbalik dibuat ahlong nanti. Yang India dengan warna ungu dan merah jambu keretanya cukup menghiburkan dan memberi kelainan rasa. Tetapi sekiranya terubah nisbah itu iaitu lain-lain bangsa dengan lain nisbah, ntah apa akan berlaku, mungkin lain budaya kita. Ntah jadi kiasi, atau kiapra nanti.
(gambar 1 - jauhnya Pulau itu dari Singapura berbanding tanah Johor tetapi ditukar pula namanya kepada Pedra Banca macamlah orang tak perasan.
gambar 2 - Lihatlah Singapura dari seberang. Kecik sesak kan?)

No comments: