Thursday, May 22, 2008

Mahathir dan Lim Kit Siang

Artikel Oleh Zaharin

Orang-orang politik dikejutkan dengan kenyataan Tun Dr Mahathir Mohamad keluar (bahasa yang sebenarnya berhenti) dari menjadi ahli UMNO walau pun dia mempunyai keahlian 01 jika mengikut senarai ahli UMNO Baru yang ditubuhkan olehnya sebaik sahaja UMNO dibatalkan pendaftaran oleh Mahkamah dalam kes 11 orang vs Setiausaha Agong UMNO berhubung dengan pemilihan jawatan dalam UMNO di tahun 1987.

Sementara itu akhbar Utusan Malaysia hari ini 19hb Mei 2008 pula melaporkan akan perihal Lim Kit Siang selaku penasihat DAP dan ahli Parlimen Ipoh Timor, Perak akan desakan meminta Saya Perdana Menteri, Abdullah Hj Ahmad yang Saya Masih Di sini menarik balik laporan Polis yang dibuat oleh pegawainya berhubung dengan terdedahnya maklumat yang dikira mendahului kerajaan dalam isu Suruhanjaya Di Raja yang menyiasat kes Video Lingam. Tun Dr Mahathir Mohamad telah membuat pendiriannya untuk tidak menyertai UMNO bagi satu waktu yang bergantung kepada Abdullah Hj Ahmad masih atau berhenti dari menjadi Presiden UMNO dan seterusnya Perdana Menteri. Ini memberi pengertian bahawa Tun Dr Mahathir Mohamad tidak mahu bersubahat lagi dengan apa yang dilakukan oleh UMNO di bawah kepimpinan Abdullah Hj Ahmad yang dirasakan merugikan agama, bangsa dan tanahnya air.

Tindakan Tun Dr Mahathir Mohamad tidak salah, sama dari segi perjuangan yang dianutinya atau dari sudut pandang agama. Mungkin kepada tafsiran Tun Dr Mahathir Mohamed bahawa perbuatan Abdullah Hj Ahmad terus merompak di siang hari oleh keluarganya yang bernama Kamalludin Hj Ahmad satu perbuatan mungkar, belum lagi perkara-perkara lain.

Dalam Islam memang diajar kepada pengikutnya jika ada sesuatu yang mungkar, mesti dilawan melalui tangan, yang mungkin bermaksud berperang atau yang keduanya dengan lidah yang juga bermaksud untuk berkata-kata atau bercakap dan terakhir dan di kira paling lemah ia di dalam hati bagi menyatakan tidak ada persetujuan perkara tersebut.

Bila Tun Dr Mahathir Mohamad keluar dari UMNO mungkin dia telah melalui proses tersebut dan terakhirnya dia membuat tindakan seperti orang Islam yang berada di dalam kumpulan peminum arak, walau pun tidak ikut sama meminum, minuman yang dilarang oleh Islam itu tetapi dia menyedari bahawa hukum berdosa adalah sama dengan yang meminum. Akhirnya di dalam Islam diarahkan bagi tidak terlibat dengan dosa, ditinggalkan sahaja kumpulan yang sedang berpesta dosa itu.

Kesimpulannya Tun Dr Mahathir Mohamad sudah berfikir panjang dalam tindakan itu. Tidak ada siapa perlu sedih dan gelisah atas keputusannya jika memahami apa yang sebenarnya berlaku. Hanya mereka yang dibutakan mata dan ditutup hati untuk tidak berfikir. Biarlah Tun Dr Mahathir Mohamad tenang dengan kematian yang akan menjemputnya bila-bila masa seperti pemimpin UMNO yang mati di luar UMNO sebelumnya kecuali Almarhum Tun Abd Razak Hussein.

Telah tiba masa orang Melayu khasnya ahli UMNO mencari dan mentafsir perkara-perkara yang baru yang tidak disedarinya yang lebih mengancam Melayu atau UMNO sendiri untuk bangun dari katil perbaringannya setelah sakit ditimpa kekalahan dalam PRU yang ke 12 baru-baru ini.

Isu tindakan dan cadangan Menteri yang terkenal sebagai penagih arak tegar untuk mengujudkan Suruhanjaya Kehakiman yang diertikan oleh Tun Dr Mahathir Mohamad di masa depan jika Perdana Menteri masih di dalam UMNO, Perdana Menteri itu hanya sekadar seorang posmen yang menghantar surat kepada Yang Di Pertuan Agong.

Dan yang terpenting jika setiap Hakim melalui tapisan luar politik, maka akan terdapat nanti Hakim yang terfikir sudah di putihkan dengan kuasa yang ada akan menjurus kepada rasuah, di mana Hakim itu tidak dipercaya orang mengamalkan rasuah. Begitu juga jika di suatu masa jika Hakim yang tidak lagi mahu mengikut kehendak kepentingan Umum yang digalakkan dalam ilmu Fiqh akan mengikut tafsiran Perlembagaan atas kepentingan undang-undang semata seperti mana berlaku di Pakistan, bila Hakim dan Kerajaan tidak boleh se iring dalam banyak masalah.

Begitu juga hari ini isu yang terpenting dari membincangkan soal Tun Dr Mahathir Mohamed yang keluar UMNO, cuba bincangkan apa sebab nya tanpa sebab dengan tiba-tiba Lim Kit Siang seperti menyokong akbar yang dikira tidak pernah memberi ruang kepadanya sehingga berita sokongannya itu tidak disiarkan dalam akbar yang kena dakwa. Apa permainan politik ini?

Lim Kit Siang, jika dikaji dalam masa sebelum PRU dan selepas PRU ke 12 jarang sekali membangkitkan isu-isu yang melibatkan perniagaan anak Saya Perdana Menteri Abdullah Hj Ahmad yang saya masih di sini. Kenapa kah Lim Kit Siang tidak membangkitkan isu penglibatan Kamalludin Bin Abdullah dalam berbagai perniagaan khususnya penglibatan Scomi dan ECM Libra. Dan juga kenapa tidak meneruskan supaya kerajaan mendakwa Khairy Jamalludin Abu Bakar dalam isu pembelian dan penjualan saham Ecm-Libra.. kenapa dan kenapa?

Banyak orang yang tidak tahu bahawa salah seorang penasihat yang mengatur negara ini yang dimiliki oleh Abdullah Hj Ahmad ialah seorang penagih arak yang bernama Kalimullah anak lelaki Masheerul Hassan disamping seorang lelaki yang pandai menyembunyikan diri atau low profile yang bernama Zulkefli Abdul, sahabat baik Lim Kit Siang.

Perhubungan mereka tidak lah di tempat terbuka tetapi ada masanya mereka akan bertemu juga di Hotel mewah. Maka jika dikatakan bahawa Kalimulllah Masheerul Hassan adalah orang perantara Kamalludin Abdullah yang memiliki berbagai kepentingan perniagaan semasa PRU tempoh hari ada menyumbang wang yang banyak juga kepada tabung PRU DAP. Oleh itu siapa yang mensabotaj UMNO? Satu persoalan yang menarik dan mengapa isu ini ditimbulkan sendiri oleh Abdullah Hj Ahmad dalam Mesyuarat Majlis Tertinggi UMNO? Sendiri mahu fikirlah.

Yang jelas dan nyata, jika kita rajin membaca surat khabar dan berita-berita semasa perihal kerajaan parti campuran di terajui oleh DAP di Pulau Pinang dan juga ucapan-ucapan Lim Kit Siang di Parlimen dalam tempoh persidangan sekarang, jarang terdapat ucapan yang menjurus kepada hentaman atau serangan kepada soal-soal perniagaan keluarga Seri Perdana. Sebilangan besar ditumpukan kepada isu yang lain khas sasaran kepada Najib Tun Razak.

Dan satu persoalan besar kepada Lim Kit Siang ialah di mana anak nya Lim Guan Eng menjadi Ketua Menteri Pulau Pinang ialah sewajarnya orang-orang Melayu kena bertanya, kenapa projek-projek yang diketahui milik kepentingan Seri Perdana akan diteruskan di Pulau Pinang. Kenapa tidak dibatalkan sahaja? Itu kena di jawab oleh Lim Kit Siang, adakah kaitan dengan Kalimullah anak lelaki Masheerul Hassan!

Kes Altantuya adalah isu popular oleh Lim Kit Siang tetapi pernah kah mereka bertanya, siapa antara polis yang ditangkap di atas tuduhan membunuh itu? Adakah dia juruiring kepada Najib Tun Razak atau Abdullah Hj Ahmad dan kenapa dia di tangkap di Pakistan ?

Bagaimanakah C4 dikaitkan dengan Kementerian Pertahanan eatelah di mahkamah di akui bahawa persenjataan termasuk bahan letupan dikeluarkan daripada Pasukan PDRM.

Kenapa Kementerian Keselamatan Dalam Negeri yang di bawahnya ada Jabatan Imigresen tidak di kaitkan akan kehilangan data-data kemasukan si mati yang dibunuh?

Dan terakhir sehingga sekarang setelah kes dibicarakan dan serangan Lim Kit Siang ialah kepada soal komisen pembelian senjata perang itu tetapi tidak pernah disoalkan oleh Lim Kit Siang, duit kepada siapa di bayar dan di mana duit itu sekarang.

Semua persoalan ini boleh juga di tanya dengan Tun Dr Mahathir Mohamed yang sudah tidak menjadi ahli UMNO, dari mana bermulanya idea pembelian senjata perang itu dan apa yang terjadi sebelum dia bersara menjadi Presiden UMNO dan Perdana Menteri, pergilah tanya mungkin ada cerita yang tersembunyi.

Sang Kelembai: Berdasarkan komen pembesar UMNO terhadap Tun Dr Mahathir Mohamed yang berhenti sekejap menjadi ahli UMNO Nampak sangat tak cerdik dan memakai akal. Bukan soal keluar menjadi ahli UMNO oleh Tun Dr Mahathir Mohamed secara bersurat dan keputusan muktamad akan terletak kepada Fasal 10.7 Perlembagaan UMNO, bagaimana mereka mendahului Perlembagaan UMNO jika perkara itu tidak dibincangkan dulu di dalam Mesyuarat Majlis Tertinggi. Agaknya memang UMNO ini ditadbirkan oleh “one man show” Abdullah Hj Ahmad dengan penasihatnya Zulkefli Abdul dan Anuar Zaini.

No comments: