Saturday, December 6, 2008

Tragedi Tanah Runtuh - Siapa Lagi Selepas Ini

Beberapa catatan tragedi antaranya:

1. 10 Disember 1985, dua rumah baru dua tingkat yang belum lagi diduduki di Taman Melawati, Hulu Klang runtuh ketika hujan lebat dalam kejadian 8.50 pagi.

2. 17 September 1988, sebuah rumah di Hulu Klang, ranap akibat tanah runtuh berikutan hakisan tanah

3. 29 Mac 1990, kejadian tanah runtuh berlaku di Taman Setia Wangsa di Hulu Klang melibatkan 80 keluarga yang mendiami dua blok flat

4. 11 Disember 1993, Tragedi Highland Towers telah mengorbankan 48 nyawa apabila satu daripada 3 blok kondominium di Taman Hillview iaitu Blok A runtuh

5. 25 Disember 1997, tiga orang terbunuh selepas tertimbus di bawah runtuhan tanah dan sampah dalam satu kejadian di Km 17 Lebuh Raya Ampang-Hulu Klang

6. 15 Mei 1999, ribuan penduduk di kawasan perumahan Bukit Antarabangsa dan Wangsa Ukay di Jalan Hulu Klang terperangkap apabila tanah runtuh sepanjang 100 meter berlaku dalam kejadian 5.20 pagi yang menimbusi satusatunya jalan keluar masuk ke kawasan perumahan itu

7. 24 Februari 2000, Kejadian tanah runtuh berlaku selepas hujan lebat di Kampung Sri Damai dekat Taman Kencana, Ampang yang meragut nyawa seorang budak berumur 4 tahun

8. 5 Oktober 2000, satu kejadian tanah runtuh di Jalan Bukit Antarabangsa berikutan hujan lebat berterusan tetapi tiada yang cedera

9. 20 November 2002, Sebuah banglo di Taman Hillview milik bekas Panglima Angkatan Tentera, Jen (B) Tan Sri Ismail Omar, yang juga Pengerusi Affin Bank, ranap setelah dirempuh tanah runtuh dari bukit bersebelahan. Isteri Ismail, Puan Sri Azizah Abdul Aziz, anaknya Hijaz, dua menantu, dua cucu serta dua pembantu rumah Indonesia terkorban dalam kejadian 4.35 pagi itu. Banglo itu hanya terletak kirakira 300 meter dari tapak Highland Towers.

10. 31 Mei 2006, empat sekeluarga terkorban setelah tertimbus dalam runtuhan tanah yang memusnahkan 49 buah rumah di Kampung Pasir, Hulu Klang pada kira-kira pukul 4.45 petang.

11. 6 Disember 2008, 14 buah banglo di Bukit Antarabangsa terlibat dalam runtuhan tanah. Empat orang disahkan terkorban.


--------------------------

Artikel dari Web GEOLOGI SEKITARAN UKM

BENCANA GEOLOGI

1.0 PENGENALAN

pic

1.1 Apa itu Tanah Runtuh?

Tanah runtuh merupakan salah satu daripada fenomena geobencana yang sering berlaku samada secara semulajadi atau akibat aktiviti manusia. Proses kejadian tanah runtuh melibatkan gelongsoran tanah atau pergerakan tanah dari satu kedudukan yang tidak stabil dan ianya berlaku secara pantas atau perlahan oleh tarikan graviti. Sekiranya ia berlaku secara kecillan dan perlahan, ia mungkin kurang membahayakan alam. Tetapi jika ia berubah kepada skala yang lebih besar dan pantas, ia boleh memberi kesan buruk dan mengakibatkan kemusnahan dan kematian pada sesuatu kawasan.

Kejadian tanah runtuh merupakan salah satu daripada proses susutan darat yang disebabkan oleh ketakstabilan jisim tanah. Ia merupakan masalah utama yang dihadapi oleh beberapa negara terutama di kawasan tanah tinggi dan di kawasan yang berisiko gempabumi dan gunung berapi (volkano).

1.2 Konsep

Beberapa konsep asas tentang tanah runtuh dapat dinyatakan. Pergerakannya adalah dari kawasan tinggi ke kawasan yang rendah iaitu mengikuti cerun akibat tindak balas terhadap daya tarikan graviti. Pergerakannya boleh disertai dengan agen pembawa seperti aliran air ataupun tidak.

Kejadian tanah runtuh yang disebabkan oleh aktiviti manusia adalah seperti penarahan kawasan bukit, perlombongan dan aktiviti pembangunan lain. Pergerakan runtuhan tanah boleh diklasifikasikan secara asas sebagai jatuhan batuan atau debris, gelongsoran batuan atau debris, aliran debris atau lumpur dan gelinciran ais (avalanches). Bukit-bukit ditarah untuk pembinaan jalanraya ataupun bangunan-bangunan.

Selain itu, permulaan pergerakannya juga boleh berpunca dari gegaran gempa bumi, letusan volkano atau pengaliran air bawah tanah. Ia adalah proses semulajadi di mana tekanan menyebabkan bahan tanah perlu bergerak untuk mengalami penstrukturan semula supaya menjadi lebih stabil.

1.3 Komposisi

Komposisi runtuhan tanah boleh terdiri daripada sedimen bersaiz lumpur, batu pasir, gravel dan pebel atau bongkah-bongkah batuan. Bahan batuan yang bercampur tanah disebut debris atau puing. Bahan-bahan ini dipercayai mengalami kegagalan akibat beberapa faktor penyebab. Kandungan bahan gagal ini boleh mencapai jumlah yang besar sehingga 1,000,000 meter padu dan mengakibatkan kemusnahan yang besar kepada kawasan sekitarnya.

1.4 Risiko

Kawasan bertopografi cerun lebih berisiko mengalami kejadian tanah runtuh akibat ketakstabilan cerun berbanding kawasan yang agak landai dan rata. Walaubagaimanapun, risikonya seringkali sukar diramal dan dielak oleh manusia. Fenomena ini boleh mengakibatkan kemusnahan insfrastruktur, pengangkutan dan merosakkan penempatan manusia. Terdapat pelbagai faktor dan contoh kejadian tanah runtuh yang sentiasa dikaji oleh ahli sains. Kajian yang lebih mendalam dan kesedaran di kalangan masyarakat perlu sentiasa diteruskan bagi mengurangkan kejadian tanah runtuh daripada berlaku dengan lebih teruk lagi.

3.0 FAKTOR BERLAKUNYA TANAH RUNTUH

Faktor yang berpotensi menyumbang kepada tanah runtuh boleh dibahagikan kepada faktor alam dan faktor manusia. Faktor-faktor alam adalah berkait dengan jenis bahan dan ketebalan, geomorfologi, pemendakan, dan pemototongan cerun. Faktor-faktor manusia termasuk pengubahsuaian cerun, puncak cerun overloading, pengubahsuaian saliran, dan pemindahan tumbuh-tumbuhan.

Tanah runtuh berpunca daripada kegagalan bahan tanah atau batuan yang tidak dapat bertahan dari satu kedudukan akibat beberapa faktor tertentu. Oleh itu, proses susutan jisim tanah berlaku pada permukaan bumi. Punca berlakunya tanah runtuh boleh disebabkan oleh beberapa faktor ringkas iaitu:

 1. Berlakunya luluhawa hakisan (erosion) oleh sungai, glasier atau ombak laut yang menghasilkan tebing atau cerun yang curam dan lebih terdedah kepada permukaan luluhawa
 2. Penarahan bukit dan penebangan pokok hutan oleh aktiviti manusia juga mengundang risiko berlakunya hakisan yang lebih teruk pada cerun. Tiada lagi tumbuhan sebagai pengikat tanah
 3. Kandungan air yang tinggi menyebabkan tanah menjadi tepu dan hilang sifat kohesifnya. Tanah akan menjadi longgar dan mudah bergerak serta mengalir ke tempat lain. Tekanan air bawah tanah bertindak menjadikan cerun tidak stabil
 4. Gempa bumi (earthquakes) yang menghasilkan gegaran dan ketegangan boleh menyebabkan struktur cerun yang sedia lemah mengalami runtuhan atau menyebabkan pergerakan sesar (discontinuity) menjadi lebih aktif lagi
 5. Letusan gunung berapi boleh menyebabkan runtuhan gunung dan menghasilkan mendakan piroklas, hujan lebat, dan aliran lumpur yang banyak dan boleh memasuki sungai-sungai atau tasik
 6. Gegaran dari mesin, trafik, bahan letupan, malah guruh juga mungkin mencetuskan keruntuhan cerun lemah. Aktiviti perlombongan dan pengkuarian yang tidak terkawal juga boleh menyebabkan kejadian tanah runtuh.
 7. Berat melampau yang terhasil dari pengumpulan hujan atau salji, timbunan batu atau bijih, daripada timbunan sampah, atau struktur binaan manusia yang memberi tekanan kepada cerun lemah hingga runtuh
 8. Hujan lebat yang berterusan juga boleh mengakibatkan tanah cerun menjadi tepu dan longgar serta berkemungkinan besar mengalami runtuhan.

Beberapa penerangan lagi mengenai faktor-faktor kejadian tanah runtuh iaitu ;


3.1 Faktor-faktor alam


3.1.1 Jenis dan ketebalan bahan.

Tanah runtuh dan semua jenis pergerakan jisim mengkhusus kepada bahan-bahan geologi yang rendah konsolidasinya (longgar penuh sesak) dan berira dengan baik di dalam tekstur. Penyiasatan aliran bumi (Keefer dan Johnson, 1978) menunjukkan terdapat pelbagai butiran pelbagai saiz iaitu pasir, kelodak, dan tanah liat. Kelodak dan tanah liat mendominasi dan bahan-bahan ini cenderung mengurangkan kekuatan dan lebih senang berubah bentuk daripada bahan-bahan yang lebih kasar.

Ketebalan sedimen atau ketebalan overburden adalah satu faktor yang penting dalam memastikan potensi berlakunya kegagalan. Dengan bertambah ketebalan unit, maka penambahan muatan berlaku. Kegagalan berlaku apabila muatan ini melebihi kekuatan dalaman bahan.


3.1.2 Geomorfologi.

Gelongsoran berlaku di mana satu cerun yang curam di atas satu permukaan yang mepunyai kekuatan bahan adalah rendah. Di mana cerun semakin landai, dasar cerun yang lebih berat membantu menghadkan tekanan di kedalaman. Dalam kejadian gelongsoran di Rockland, kegagalan berada pada dasar satu cerun agak curam di mana tekanan adalah tidak dapat menyokong berat bahan di cerun.


3.1.3 Pemendakan.

Pemendakan boleh memainkan satu peranan signifikan dalam permulaan bagi tanah runtuh. Musim sejuk menyebabkan pemendakan bertambah, pada akhir musim sejuk dan awal musim hujan, dan musim bunga menghasilkan kekuatan tanah berkurang akibat air berlebihan dalam semua sistem masalah-masalah tanah runtuh di North America (melihat, mengambil kias Pomeroy, 1982; Schultz dan Southworth, 1987; Keefer dan Johnson, 1983).

Air berlebihan dalam sistem menjejaskan kestabilan dalam dua hala. Pertama, pertambahan berat air adalah pertambahan beban pada bahan dalam sistem. Kedua, tekanan liang adalah bertambah dengan pengurangan kekuatan bahan. Apabila kekuatan dikurangkan, daya-daya graviti melebihi geseran dan kegagalan cerun berlaku.


3.1.4 Pemotongan cerun.

Anak sungai dan sungai berliku, cerun dipotong pada bahagian lengkung. Dalam kawasan air pasang, ombak, dan arus memotongan cerun bahan tak kukuh. Ini biasanya berlaku perlahan tetapi berterusan, proses-proses dan hakisan melemahkan kestabilan cerun. Hakisan tebing boleh banyak menghakis, paras air bagi sungai-sungai, sungai-sungai, atau lautan adalah dinaikkan di bawah tahap normal dan sedimen diubah dengan pesat.


3.2 Faktor-faktor manusia


3.2.1 Pengubahsuaian cerun.

Oversteepening dan pemotongan cerun biasanya berlaku di jalan raya, pembinaan kejuruteraan dan pembinaan landskap. Pemotongan cerun biasanya terjadi untuk membina bangunan-bangunan atau laluan kenderaan. Amalan ini mengalihkan sokongan lateral dan melemahkan cerun, ini akan membawa kepada tanah runtuh di banyak kawasan (Pomeroy, 1982; Schuster dan Krizek, 1978). Cerun oversteepening boleh berlaku sebagai isi adalah digunakan untuk menambah kawasan pamah dekat dengan puncak cerun.


3.2.2 Puncak cerun overloading.

Berat isi dan struktur-struktur bahagian atas satu cerun diletakkan lagi memuatkan bahan-bahan di bawah. Jika muatan ditambah lagi menyebabkan jumlah muatan melebihi kekuatan bahan, kemudian gelongsoran boleh terjadi. Muatan berlebihan jenis ini telah dikenalpasti sebagai satu menyumbang faktor dalam gelongsoran.

Faktor-faktor laint termasuk pengubahsuaian saliran, kebocoran air dan saliran pembentungan, sistem-sistem septik, resapan daripada takungan-takungan air, dan lain-lain. Pengubahsuaian-pengubahsuaian ini boleh mengakibatkan muatan berlebihan daripada air yang akan mempengaruhi dan mengurangkan kekuatan bahan melalui pertambahan tekanan liang.


3.2.3 Pemindahan tumbuh-tumbuhan.

Akar-akar tumbuhan akan menstabilkan cerun yang mengikat zarah-zarah tanah. Evapotranspirasi oleh tumbuh-tumbuhan juga boleh mengurangkan tekanan liang dalam jangka masa tertentu dengan menyingkir air tanah. Oleh itu, pemindahan tumbuh-tumbuhan dapat menyebabkan kestabilan terganggu. Bagaimanapun, ia adalah hanya bahagian atas tanah iaitu distabilkan oleh tumbuh-tumbuhan. Di dalam hal pokok-pokok besar, pengukuhan cerun oleh akar pokok dan penambahan pemuatan di cerun oleh kuasa angin.

Penyebab geologi

Bahan-bahan lemah atau sensitif

Bahan-bahan mudah terluluhawa

Ricihan , kekar, atau rekahan

Berlawanan berorientasikan ketakselanjaran (lapisan, skisan, sesar, ketakselarasan, sempadan, dan lain-lain)

Ketelapan berbeza dan / atau kekerasan bahan-bahan

Sebab-sebab mofologikal

Peningkatan tektonik atau volcano

Lantunan glasier

Fluvial, gelombang, atau hakisan glasier di cerun dan kaki cerun atau sempadan lateral

Hakisan bawah tanah

Pemendapan muatan cerun atau rabungnya

Pemindahan tumbuh-tumbuhan (oleh kebakaran, kemarau)

Pencairan

Luluhawa Freeze-and-thaw

Terluluhawa secara pengembangan dan pengecutan

Sebab-sebab manusia

Pengorekan cerun atau di kaki cerun

Memuat cerun atau rabungnya

Surutan (bagi takungan-takungan air)

Penyah-hutanan

Pengairan

Perlombongan

Getaran buatan

Kebocoran daripada bahan buangan

Jadual : Ringkasan faktor-faktor tanah runtuh


4.0 MEKANISMA BERLAKUNYA TANAH RUNTUH

Umumnya, setiap cerun tanah mengalami tekanan samada dari daya semulajadi (gravity) atau faktor luaran yang lain. Bahan batuan mungkin mengalami luluhawa menghasilkan retakan yang akhirnya membuka dan memisahkan batuan dari cerun. Partikel-partikel tanah juga boleh menjadi lebih longgar dan terurai mencetuskan pergerakan. Tiga prinsip mekanisma tanah runtuh iaitu jatuhan (falling), gelongsoran (sliding) dan aliran (flowing) yang membawa bahan tanah, batuan, atau campuran batuan dan tanah serta pergerakan tebing. Ini serba sedikit telah dibincangkan di bawah tajuk pengelasan.

Kelajuan pergerakan tanah runtuh apabila berlaku kegagalan juga bergantung kepada bahan dan sifat bahan tanah atau batuan dan mekanisma bagaimana ianya berlaku serta kekuatan skalanya. Kelajuan pergerakan runtuhan tanah boleh menjadi:

 1. Laju atau sangat laju (rapid landslide) dari beberapa saat hingga beberapa minit atau
 2. Sederhana laju (intermediate landslide) dari beberapa minit hingga beberapa jam atau
 3. Sangat perlahan (slow landslide) dari beberapa hari hingga bulan atau tahun.

Pergerakan tanah runtuh yang laju biasanya berlaku pada cerun yang curam atau jatuhan batuan atau tanah secara bebas dari tebing yang menegak. Pergerakan tanah secara sederhana atau perlahan pula biasanya bergantung pada cerun yang lebih landai atau mengikut aliran air sungai atau kehadiran kekar pada batuan. Pergerakan tanah runtuh mungkin bermula dari kelajuan yang perlahan tetapi akhirnya menjadi spontan pada tahap kritikal sehingga boleh menyebabkan kemusnahan kepada sekelilingnya.

1. Pergerakan Laju

Contoh pergerakan tanah yang bergerak pantas adalah seperti aliran debris, aliran lumpur dan jatuhan batuan atau tanah. Aliran lumpur boleh mencapai kelajuan sehingga 5km per jam tetapi bergantung kepada jenis bahan peroi halus yang dibawa bersama. Bahan peroi yang berketumpatan bandingan tinggi boleh mengangkut bersama bongkah batuan. Aliaran lahar juga berlaku dengan pergerakan yang pantas membentuk longgokan atau memasuki sungai-sungai atau tasik-tasik.

2. Pergerakan Perlahan

Contoh pergerakan tanah yang perlahan ialah seperti rayapan (creep), glasier (glacier) dan Solifluksi (solifluction). Rayapan adalah pergerakan susutan jisism yang paling perlahan dan berlaku pada cerun yang landai (10 hingga 30 darjah). Pembentukan glasier boleh menyebabkan beban yang besar ke atas tanah atau batuan. Ia adalah sejenis canggaan plastik yang boleh mencapai pergerakan satu hingga dua meter setahun. Akan tetapi, jika ketebalan ais kurang dari 35 meter, pergerakan mungkin tidak berlaku. Solifluksi meliputi pergerakan ketul yang tepu dengan air . Ia disebabkan oleh proses pembekuan dan pencairan ais berganti-ganti.

5.0 KESAN KEJADIAN TANAH RUNTUH

Tanah runtuh merupakan satu malapetaka major dunia kerana ianya tersebar luas dan memberi impak yang besar termasuk negara Malaysia. Kesan daripada malapetaka tanah runtuh ini berbahaya kepada manusia dan juga kepada benda hidup yang lain.

Contohnya, bahan di cerun yang tepu dengan air boleh membentuk aliran sampah atau aliran lumpur. Campuran pekat batu dan lumpur mungkin menghanyutkan pokok, rumah, dan kereta dan menghalang laluan jambatan. Aliran sungai bercampur lumpur yang dahsyat boleh menyebabkan banjir sepanjang laluannya.


Begitu juga dengan air batu floes yang terbentuk dalam sungai menyebabkan sungai tersumbat dengan air batu dan mengalir lebih perlahan. Walaubagaimanapun, ia mampu menghasilkan tenaga yang mencukupi bagi meruntuhkan jambatan. Air batu boleh terkumpul di tubir atau di atas lapisan salji yang lemah atau tidak stabil menyebabkan runtuhan berlaku.


Aliran piroklas (pyroclastic) yang berpunca daripada runtuhan habuk abu, gas beracun, dan batu panas daripada letusan gunung berapi yang tersebar dengan pantas boleh memakan apa sahaja yang dilalui memberi kesan kemusnahan dan kematian.

Antara kesan sosial yang dapat diterangkan seperti:

1. Kemerosotan ekonomi negara

Tanah runtuh sudah tentunya menyebabkan kerosakan harta benda. Hal ini membawa kerugian kepada ekonomi sesebuah negara. Ekonomi juga diperlukan dalam membaik pulih semula kawasan yang telah mengalami tanah runtuh. Ini memerlukan kos yang banyak dan sedikit sebanyak menggangu ekonomi sesebuah negara.

Contoh:

 1. Secara puratanya, tanah runtuh ini menyebabkan kerugian yang bernilai $1-2 billion US dolar dan 25 kecelakaan setiap tahun di Amerika Syarikat.
 2. Di Utah, U.S, pada tahun 1983, jumlah kos bagi membaik pulih kawasan tanah runtuh adalah sebanyak 500 juta dollar Amerika dan ianya merupakan pembiayaan kos yang paling mahal dalam sejarah tanah runtuh U.S.
 3. Kerugian akibat tanah runtuh di United States dianggarkan sebanyak 1.5 billion dolar secara tahunan.
 4. Gempa bumi the loma prieta pada bulan oktober 1989 menyebabkan beribu-ribu tanah runtuh meliputi kawasan 5400 persegi. Menyebabkan kerugian sekurang-kurangnya 10 juta dolar ringgit.

2. Kerosakan infrastruktur.
Tanah runtuh boleh membawa kepada kerosakan harta benda akibat daripada daya aliran tanah mahupun lumpur.

Contoh:

 1. Kemusanahan sesebuah bangunan dan juga penempatan.
 2. Tanah runtuh yang dahsyat boleh menyebabkan kemusnahan sesebuah bandar.
 3. Kerosakan jalan raya
 4. Terjejasnya sistem perhubungan jalan raya dan juga sistem komunikasi.
 5. Gempa bumi the loma prieta pada bulan oktober 1989 menyebabkan beribu-ribu kawasan mengalami tanah runtuh dengan keluasan sehingga mencapai 5400 persegi. Menyebabkan sistem perhubungan jalan raya terjejas, kerosakan harta benda dan juga kemusnahan rumah.
 6. Di Lembah Alpine, akibat daripada aliran Lumpur menyebabkan kerosakan jambatan akibat daripada daya aliran tersebut.
 7. Gelinciran Tanah Taman Hill View berlaku pada 20 November 2002 telah memusnahkan sebuah rumah banglo

3. Kehilangan nyawa.

Kehilangan nyawa merupakan satu kesan yang berbahaya apabila berlakunya sesuatu tanah runtuh dan ianya sukar dielakkan. Banyak nyawa akan terkorban apabila berlakunya tanah runtuh.

Contoh:

 1. Gelinciran Tanah Taman Hill View berlaku pada 20 November 2002 telah memusnahkan sebuah rumah banglo dan mengorbankan lapan nyawa sekeluarga.
 2. Tanah Runtuh di Highland Tower, Ulu Kelang menyebabkan seramai 48 orang terkorban dan ramai yang tercedera.
 3. Tanah Runtuh di Aberfan Wales di Uk melibatkan gelinciran puing jenis putaran yang berlaku pada cerun bukit telah meranapkan sebuah sekolah menyebabkan 144 orang terkorban termasuk 116 adalah kanak-kanak sekolah terbabit yang berusia antara 7 hingga 10 tahun.
 4. Kejadian tanah runtuh di La Conchita, California iaitu di pinggir pantai California yang terletak 80 km ke barat laut Los Angeles menyebabkan 30 buah rumah musnah dan 10 nyawa terkorban.

4. Perubahan landskap permukaan bumi.

Tanah runtuh meyebabkan perubahan landskap yang ketara terhadap permukaan bumi. Timbunan tanah dan juga lumpur daripada kegiatan tanah runtuh menyebabkan kawasan tanah tinggi mungkin menjadi rata dan pengendapan sedimen juga boleh menjadi tebal dengan pantas. Kesannya, sungai-sungai atau empangan tasik menjadi lebih cetek untuk menakung jumlah air yang banyak. Aras air sungai menjadi lebih tinggi dan kawasan darat berubah menjadi kawasan berair.

Tanah runtuh juga boleh menyebabkan cerun tanah atau batuan menjadi semaki cerun dan tidak stabil.


Jenis-Jenis Tanah Runtuh akibat Kegagalan Cerun tanah

qw ty

Rajah 1: Aliran debris

a.rt bsx

Rajah 2: (a) Runtuhan debris (b) Gelongsoran debris

zs

Rajah 3: Aliran lumpur

yu

Rajah 4: Gelongsoran lumpur

sd

Rajah 4: Rayapan

lo

Rajah 2: Nendatan atau Gelongsoran blok tanah (kecil)

xz

Rajah 3: Gelinciran blok tanah (besar)

cd

Rajah 4: Gelinciran jenis putaran tunggal (membulat)

we

Rajah 5: Gelinciran jenis putaran berganda (membulat)

xc

Rajah 6: Gelongsoran Kompleks (horst dan Graben)

cv
yh
iu

Nendatan

Gelongsoran Debris (membentuk talus)

Runtuhan Debristg

jpeg

po

Aliran lahar (gunung Pinatubo)

Aliran Lumpur (Rio Choluteca, Tegucigalpa, Honduras)

Gelongsoran tebing tanah
6.0 KESIMPULAN

Tanah runtuh merupakan salah satu daripada bencana geologi yang memberi ancaman kepada hidupan mahupun persekitaran. Ia boleh berlaku di mana sahaja terutama di kawasan bercerun dan berisiko dengan gempabumi dan letusan volkano. Ia berpunca darpada tanah atau batuan yang lemah dan kedudukannya tidak stabil. Jenis gerakan tanah runtuh boleh dikelaskan sebagai jatuhan, gelongsoran atau aliran. Bahaya tanah runtuh bergantung juga pada jenis dan saiz bahan yang mengalami kegagalan serta kepantasannya berlaku. Perbezaan bahan tanah runtuh yang dibawa juga memberi kesan dan impak yang berlainan.

Faktor yang menyebabkan kejadian tanah runtuh boleh diabahagikan samada ia berlaku secara semulajadi atau susulan daripada aktiviti manusia. Faktor semulajadi seperti tindakan hakisan, hujan lebat berterusan menyebabkan aliran yang membawa bahan tanah, akibat gegaran gempabumi atau letusan volkano yang meruntuhkan struktur tanah dan memuntahkan aliran lahar. Akan tetapi manusia juga perlu sedar akan akibat aktiviti-aktiviti pembangunan yang tidak terancang. Penarahan bukit, penebangan kawasan tadahan hujan dan pembinaan bangunan di atas tanah tinggi mengundang risiko kemusnahan harta benda dan nyawa apabila tanah runtuh berlaku.

Pelbagai cara boleh dilakukan untuk mengelak kemungkinan bancana ini. Manusia perlu lebih bijak di dalam mengenalpasti kawasan yang berpotensi mengalami kegagalan cerun batuan dan tanah dan mengelak sebarang pembinaan di kawasan tanah tinggi yang berisiko. Ilmu pengetahuan juga perlu dicanai dengan sebaiknya untuk menjamin keselamatan manusia. Ahli geologi dunia memainkan peranan yang sangat penting dalam membantu mengelak dan menangani masalah kejadian tanah runtuh. Sebarang projek pembinaan perlulah mendapat rundingan daripada pakar untuk mengkaji dan menilai terlebih dahulu tahap keselamatan sesuatu kawasan.

RUJUKAN

Jones, D.K.C. & E.M. Lee 1994. Landsliding in Great Britain . London: HM Stationery Office

B.A Bolt, W.L Horn, G.A Macdonald, R.F Scott 1975. Geological Hazard. Spring er-Verlag. Berlin Heidelberg New York 1975

Berger, A.R. & W.J. Iams (eds) 1996. Geoindicators: Assessing rapid environmental changes in earth systems. Rotterdam: A.A. Balkema (see papers by Nesje, Rasch et al., Romanovskii et al.).


Brabb, E.E. 1984. Innovative approaches to landslide hazard and risk mapping. Proceedings of IV International Symposium on Landslides 1: 307-324.


Brabb, E.E. and B.L. Harrod 1989. Landslides - extent and economic significance. Rotterdam: Balkema.


Casale, R., R. Fantechi & J.C. Flageollet 1995. Temporal occurrence and forecasting of landslides in the European Community. European Commission, 2 vols.


Novosad, S. & P. Wagner (eds) 1993. Landslides. Proceedings of 7th International Conference on Landslides. Rotterdam:Balkema. (especially papers by Glawe et al. and Moriwaki).


Keefer, D.K. 1987. Real-time landslide warning during heavy rainfall. Science , 238: 921-925.


Selby, M.J. 1993. Hillslope materials and processes . 2nd edition. Oxford: Oxford University Press.

=============================
laman dan blog yang membicarakannya
http://pkukmweb.ukm.my/~zuhairi/
http://aplikasi.kpkt.gov.my/akhbar.nsf
http://notoumno.blogspot.com
sungguh-tak-professional.html
tragedi-tanah-runtuh-hulu-klang.html
tragedi-tanah-runtuhtaman-bukit-mewah.html


1 comment:

al-brangi said...

keruntuhan akhlak menjadi2.

runtuhnya iman.