Wednesday, June 9, 2010

Satu Israel (One Israel)

Dari Wikipedia Bahasa Melayu, ensiklopedia bebas
Untuk parti yang dibentuk oleh Yitzhak Yitzhaky , lihat Satu Israel (1980) .

Satu Israel ( Bahasa Ibrani : ישראל אחת, Yisrael ahat) adalah sebuah perikatan dari Parti Buruh , Meimad dan Gesher diciptakan untuk menjalankan untuk Pemilu 1999 Knesset.

Latar Belakang

One Israel dibentuk oleh pemimpin Buruh Ehud Barak dalam jangka-up untuk Pemilu 1999 dengan tujuan membuat Ketenagakerjaan tampak lebih moderat dan untuk mengurangkan sekular dan reputasi elitis antara Mizrahi pemilih (Gesher dipimpin oleh ahli politik Mizrahi terkemuka dan bekas Likud MK David Levy sementara Meimad adalah parti agama) mencontoh Tony Blair transformasi s 'dari Inggeris Parti Buruh menjadi Parti Buruh Baru . [1] Perjanjian koalisi Gesher memberikan nombor tiga titik pada senarai (di belakang Barak dan Shimon Peres ), dua lain kedudukan yang selamat dan berjanji bahawa Levy akan mendapatkan kedudukan menteri. Meimad dijanjikan satu tempat dalam dalam senarai dan kedudukan menteri untuk ahli yang tidak membuatnya menjadi Knesset.

Dalam jangka-sampai dengan pilihan raya, kaji selidik dijangka parti akan menang 33 kerusi. Namun, walaupun One Israel tidak muncul sebagai parti terbesar di Knesset, 26 kerusi parlimen adalah terendah yang pernah oleh pihak pemenang (34 Buruh dalam pilihanraya 1996 sementara berjalan sendiri telah menjadi rendah dahulu). Dari 26 kerusi, Pekerja memuat 22, Gesher 3 dan Meimad pertama. Sesuai dengan perjanjian pra-pilihanraya, Levy diangkat menjadi Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Luar Negeri dan Meimad's Michael Melchior dibuat Menteri Sosial dan Hal Diaspora.
Barak, yang telah mengalahkan Binyamin Netanyahu dalam pemilihan Perdana Menteri , harus membentuk kerajaan campuran yang tidak stabil dengan enam pihak lain: Shas , Meretz , Yisrael BaAliyah , yang Parti Centre , yang Parti Agama Kebangsaan dan Syarikat Taurat Yahudi .

penyertaan Barak di Camp David Sidang Kemuncak dengan Yasser Arafat di musim panas 2000 mengarah pada Gesher menarik diri dari perikatan pada tarikh 7 Mac 2001. Pada tarikh 7 Mei perikatan ini bergabung dengan ahli tunggal New Way fraksi, tetapi pada tarikh 15 Mei 2001 tidak ada, sebagai kumpulan parlimen ini berganti nama-Meimad Ketenagakerjaan.

Setelah parti keruntuhan, Barak diselidiki seterusnya tuduhan bahawa Satu Israel telah melanggar dana pihak undang-undang dengan membiarkan wang dari luar negeri untuk diarahkan ke dalam dana kempen melalui bukan untung kumpulan bukan untuk mendapatkan sekitar batas pengeluaran. Negara Comptroller Eliezer Goldberg sudah pihak didenda 13 juta wang untuk menyalahi undang-undang Penggalangan dana. [] 2 ini kemudian dikenali sebagai "Barak Organisasi Affair".

Rujukan

1. Barak 'One Israel' Review, April 1999
2.Barak party faces criminal probe BBC News, 27 January 2000
One Israel Knesset website


Nota:
Artikel di atas adalah terjemahan dari http://en.wikipedia.org/wiki/One_Israel menggunakan google tranlator

No comments: