Friday, December 30, 2011

Penemuan Baru Sains - Lembu Menjadi Kambing.......

Dalam dunia serba canggih hari ini, Malaysia negara kecil yang telah mengukir nama dipersada negara umat Islam dan sering kali mengejutkan ramai pihak di peringkat antarabangsa, sekali lagi akan mengejutkan saintis dunia kerana berjaya menukarkan lembu bernilai RM250 juta lembu kepada seekor kambing bernilai RM1.76 juta.

Keputusan itu dibuat setelah pihak pengembala lembu merasa sukar untuk menempatkan lembu-lembu yang ramai dalam dua buah kondominium milik pengembala tersebut.

Datuk didakwa menipu Pengerusi NFC RM1.76 juta

KUALA LUMPUR-Seorang ahli perniagaan berumur 45 tahun, Datuk Shamsubahrin Ismail didakwa di mahkamah tinggi hari ini.

Beliau yang cuba menyogok pegawai polis dari bahagian jenayah perdagangan berkaitan dengan penyiasatan Pusat Fidlot National (NFC) didakwa kerana menipu.

Shamsubahrin didakwa menipu Pengerusi NFC Datuk Dr Mohamad Salleh Ismail sebanyak RM1.76 juta dalam bentuk yuran konsultan.

Dia didakwa dibawah Seksyen 420 Penal Kod.

Shamsubahrin didakwa melakukan jenayah itu pada 20 November di sebuah restoran di Bukit Tunku dan antara 25 November ke 6 Disember 2011 di Solaris Mount Kiara dekat sini.

Jika bersalah, Shamsubahrin boleh dipenjarakan sehingga 10 tahun, rotan dan denda.

Dia tidak mengaku bersalah terhadap semua pertuduhan itu dan meminta dibicarakan.

Isu NFC meletup apabila Ketua Audit Negara dalam laporannya berkata berlaku salah laku dalam urusan NFC yang mendapat pinjaman mudah kerajaan RM250 juta itu.

Ekoran itu, pelbagai maklumat meletup di media kerana ia melibatkan keluarga Menteri Pembangunan Wanita dan Keluarga, Datuk Seri Shahrizat Jalil.

Suaminya, Datuk Mohd Salleh yang didakwa ditipu oleh Datuk Shamsubahrin hari ini adalah pengerusi eksekutif NFC, manakala tiga anak-anak mereka adalah pengarah-pengarah syarikat ini.

NFC didakwa gagal mengeluarkan daging sebagaimana dikehendaki negara tetapi didakwa membeli kondo mewah di Malaysia dan Singapura serta membeli kereta mewah.

Dakwaan hari ini tidak diketahu apa kaitannya kerana yang menjadi sasaran adalah pihak menyeleweng wang tetapi yang didakwa pihak yang didakwa menipu pengerusi NFC.

-Harakahdaily

No comments: