Saturday, February 11, 2012

Kalau tak setuju bagilah alternatif.....

Kalau tak setuju bagilah cadangan yang lebih progresif dan konkrit supaya boleh mengekang amalan yang sudah menjadi sebati dengan masyarakat moden hari ini.....

bukan duduk kat pejabat jah... turun padang bersama masyarakat marhaien.....

Mufti: Hari Suami Isteri tak sesuai 14 Februari

Petikan berita
Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria membantah cadangan Pas menggantikan Hari Valentine kepada Hari Suami Isteri kerana tarikh itu adalah hari di mana agama Islam cuba dimusnahkan oleh kaum Yahudi beratus tahun dahulu.


Dari cadangan TGNA

Kelantan Cadang Sambutan Hari Suami Isteri

KOTA BAHARU – Kerajaan PAS Kelantan bercadang menggantikan hari mengingati kekasih, Hari Valentine yang disambut pada setiap 14 Februari kepada sambutan Hari Suami Isteri sebagai acara tahunan.

Menteri Besar, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, berkata adalah lebih elok jika Hari Valentine, yang dipuja dan diilhamkan pengikut agama Kristian diganti dengan sambutan Hari Suami Isteri untuk melahirkan keluarga bahagia mengikut acuan Islam.

“Pada masa depan, kita bersetuju untuk menukar Hari Valentine kepada sambutan Hari Suami Isteri setiap tahun,” katanya selepas merasmikan Hari Suami Isteri dan Pelancaran Buku Panduan Keluarga Mawaddah negeri Kelantan di sini, hari ini.

Hadir sama, Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Islam, Pendidikan dan Dakwah negeri, Datuk Mohd Amar Nik Abdullah dan Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Wanita, Keluarga dan Kesihatan negeri, Wan Ubaidah Wan Omar.

Beliau berkata, tujuan kerajaan menjadikan sambutan Hari Suami Isteri sebagai acara tahunan bagi menggalakkan umat Islam menghayati kehidupan keluarga bahagia mengikut acuan Islam sebenar.

“Ini selaras dengan matlamat kerajaan melancarkan kempen menggalakkan remaja melangsungkan perkahwinan melalui program Gerbang Az-ziwaj yang diperkenalkan dua tahun lalu membabitkan 100 pasangan mengadakan perkahwinan secara berkelompok,” katanya.

Melalui program itu, kerajaan negeri menyediakan bantuan RM1,000 bagi setiap pasangan yang kurang mampu untuk membiayai mas kahwin dan majlis perkahwinan yang dilangsungkan.

Nik Abdul Aziz melahirkan kebimbangan gejala sosial yang berlaku di seluruh negara akibat pergaulan bebas dan perkahwinan tidak sah menyebabkan kadar kelahiran anak luar nikah atau anak zina mencecah lebih 234,000 di seluruh negara dalam tempoh 2006 hingga 2010.

Katanya, lebih membimbangkan lagi apabila kira-kira 81,000 daripada jumlah itu membabitkan orang Melayu atau umat Islam dari seluruh negara.

Bagi tujuan itu, kerajaan negeri melalui Jawatankuasa Pembangunan Wanita, Keluarga dan Kesihatan negeri mewujudkan Pusat Perlindungan Wanita untuk menempatkan wanita yang menjadi mangsa yang terbabit dengan gejala sosial akibat pergaulan bebas dan penganiayaan suami yang tidak bertanggung jawab.

Sementara itu, Wan Ubaidah berkata, pusat itu di Pengkalan Chepa mula menerima penghuni terdiri daripada ibu tunggal dan wanita mangsa gejala sosial. – BERNAMA

No comments: